Kredittkort
Kredittkort

Nå som det nærmer seg jul, er de fleste i gang med å planlegge innkjøpene av julegaver. I den forbindelse viser statistikken at kredittkort er det mest hyppig brukte betalingsmiddelet. Faktisk er vi nordmenn helt i verdenstoppen når det gjelder bruk av kredittkort, og det topper seg gjerne i perioden frem mot julaften. Dette er både positivt og negativt, noe vi ser nærmere på her.

Julehandelen kan gi problemer

Om du bruker kredittkort som et lånemiddel for penger du egentlig ikke har, er dette en dårlig idé for økonomien din. Riktignok får du et gratis lån når du kjøper varer eller tjenester, men når den rentefrie perioden på mellom 45 og 52 dager er brukt opp (alt ettersom hvilket kredittkort du har), blir ”lånet” plutselig ikke gratis lengre. Rentene på denne typen kreditt er også høyere enn for andre typer lån. Resultatet da er for mange at julehandelen ble langt dyrere enn om du hadde betalt kontant eller med debetkort, subsidiært betalt regninga for kreditten i tide. I verste fall, om du bruker mye penger, kan det ende med gjeldsproblemer.

Fordeler med kredittkort

Så lenge du har pengene og betaler for kreditten i tide, er det ingenting i veien for å bruke kredittkort til julehandelen. Faktisk er det mange fordeler med dette. De fleste kredittkort har et fordelsprogram du kan benytte deg av, og dermed få unike rabatter på julegavene du kjøper. Du har også bedre forbrukerbeskyttelse dersom det er feil på varene eller du ikke får det du bestilte, så lenge du betalte med kredittkortet. Det samme gjelder for de mange som i dag handler julegaver på nettbutikker. Å handle på internett er enkelt og praktisk i forhold til å tråle gatelangs i butikkene. Hjemme i stua har du fred og ro og kan sjekke utvalgene og tipsene uten alt maset.