Kredittkort
Kredittkort

Det som er viktig å avklare helt først er at hverken Visa eller MasterCard utsteder kredittkort. Visa og MasterCard bestyrer hvert sitt nettverk for pengeoverføringer. De leier så ut tilgang til disse nettverkene til en mengde banker, som så betaler for tilgangen til nettverket. Utover dette er det derfor vanligvis de lokale bankene som utsteder det fysiske kredittkortet. Det er banken som bestemmer om, eller hvor mye man må betale i gebyrer, eller hvilke fordelspakker man får tilgang på.

Les: Visa eller MasterCard?

Amerikanske tvillinger

Det finnes ikke mange markante forskjeller på nettverkene til Visa og MasterCard. Selskapene er som så mange andre av de globale amerikanske tvillingene som vi kjenner fra andre deler av livet. Slik som når valget står mellom Coca Cola eller Pepsi Cola, eller mellom Burger King og McDonald’s, så er forskjellene slik at man nesten ikke merker dem. De markante forskjellene forekommer derfor ikke i skillet mellom Visa og MasterCard, de forekommer i skillet mellom avtalene som bankene hefter til kredittkortene.

Et kredittkort som kan brukes i den siste avkrok av verden

Med mange av de mindre kredittkort selskapene kan man noen ganger ha problemer med å finne steder som tar imot dem. Dette skal vanskelig gjøres om man har et kort som er knyttet til Visa eller MasterCard. Hvor enn man er i verden så finnes det uttaks-steder, og begge selskapene teller flere millioner tilknyttede brukersteder. Selv i de minst utviklede delene av verden vil man finne minibanker som man kan bruke. Selv i de mest bortgjemte provins-hovedstadene kan deretter sette seg ned med en god amerikansk hamburger, mens man drikker en leskedrikk som smaker akkurat slik som den gjør hjemme.