Kredittkort
Kredittkort

Det er ofte knyttet en del forvirring til utrykket cashback og hva det betyr for deg som eier et kredittkort i Norge. Ganske enkelt referer pengene til en sum penger du får «tilbakebetalt» hver måned etter at du har handlet visse varer. I tillegg kan beløpet også referer til bonuspoeng som du for eksempel må benytte på reiser med fly eller hotellopphold. For å forstå hva cahback handler om hjelper det først å se hva ordet betyr i sin rette forstand. Ganske enkelt betyr det «penger tilbake», og i praksis betyr dette et visst avslag på regningen du får av kredittkortselskapet ved månedsslutt.

Hvordan fungerer cashback?

Ved handel med kredittkort er det to typer avslag du kan få i butikken, og dette er enten rabatt eller cashback. Førstnevnte refererer til at selgeren fjerner en del av kostnaden i det du betaler for deg, mens cashback er noe du får av kredittkortselskapet og ikke av selgeren. Typisk vil kredittkortselskapet ha en avtale med selgeren hvor alle som handler med kortene deres får en rabatt, og derfor taper ikke nødvendigvis kredittselskapet penger på å tilby et slik avslag. Typisk vil du finne cashback ordninger ved handel av varer som drivstoff og reiser.

Et eksempel på cashback med kredittkort

Selskapet som virkelig innførte dette begrepet i Norge ved handel med kredittkort var Danske Bank. Da de begynte å utstede kredittkortet 365Direkte valgte de å tilby en prosentvis månedlig tilbakeføring av kundenes drivstoffkostnader dersom de handlet hos en spesiell drivstoffkjede. Dette ble så populært at flere norske selskaper kastet seg på bølgen, og i dag er det nesten en selvfølge at nordmenn får cashback ved kjøp av visse varer (les mer om cashback Slik fungerer cashback).