Kredittkort
Kredittkort

Å benytte et kredittkort sikkert innebærer flere ting. Det begynner faktisk allerede når du får kortet, og velger PIN–kode, samt signerer kortet på baksiden. Kortet ditt er da klart for bruk, men sikkerheten bør ikke glemmes. Tar du lett på dette kan det ende med at uvedkommende har tilgang til å tappe kortet ditt.

PIN – kode og kortnummer

Når du har valgt PIN–koden, som for øvrig bør bestå av vilkårlige tall, er kortet klart som betalingsmiddel. Handler du i butikker, og betaler med kredittkort, benyttes en betalingsterminal. Når du taster inn PIN–koden her bær du skjule tastaturet med hånden. Den samme regelen gjelder for minibanker. Når det kommer til koden og kortnummeret ditt er det enkelte ting man aldri skal gjøre. Blir du bedt om å oppgi kode og kortnummer, pr telefon eller mail, skal dette aldri oppgis, uansett hvor henvendelsen kan se ut til å komme fra. Det samme gjelder om du blir bedt om å gi fra deg kortnummer for å bekrefte for eksempel alderen din. Å be om å få slikt oppgitt er velkjente svindelmetoder.

Andre sikkerhetstips

Vi kan aller først nevne at alle norske kredittkort er i teorien sperret for pengespill på nett. Dermed trenger en kanskje ikke være bekymret for å bli «loppet» av svindlere på slike ting, men det er andre ting en skal beskytte seg mot, blant annet nettbutikker. Vi sier ikke at det er skummelt, men man bør være oppmerksom på hvor en handler, og om betalingssystemene som benyttes er sikre. Et sikkert betalingssystem kan kjennes igjen blant annet på nettadressen. Den begynner ofte med «https». Det aller sikreste er om nettsiden benytter BankID til betaling. Andre ting en skal huske er at man aldri gir kortet fra seg, og deretter lar det ligge. Tilfeller vi tenker på da er for eksempel i en bar, eller i en hotellresepsjon. Uavhengig av hvor du har betalt med kortet, ta alltid vare på betalingsbekreftelsen/kvittering. Denne sammenligner du med månedsfakturaen fra banken din. Er det noe som ikke stemmer, kontakt banken snarest.