Kredittkort
Kredittkort

Vi er nesten verdensmestre i kortbruk. Forrige år benyttet nordmenn kort som betalingsmiddel hele 500 milliarder ganger i inn – og utland. Dette tallet er inkluderer både debetkort og kredittkort. Å betale med kort er både enkelt og greit, men mister man oversikten kan det gå galt. Derfor er det greit sjekke innimellom hvor mye en er trukket.

Kredittkort og bruk

De fleste har god oversikt over hvor mye penger som går ut til forskjellige innkjøp en gjør med kort, men det hender seg at en mister oversikten. Dette kan fort skje om en ikke følger litt med. Noen kroner her og noen kroner der kan bli store summer etter hvert. Ender man i en situasjon hvor hele kreditten, eller mye av den, er brukt kan det straffe seg om man mister oversikten. Det kan bli vanskelig å betale, eventuelt innfri, mange tusen kroner på en gang om en ikke har tatt høyde for det. Den planlagte økonomiske friheten kan da fort bli en skikkelig knipe i stedet for.

Pass på rentene

Du har brukt hele kreditten, for eksempel kr 50 000, og rentene er begynt løpe. Rentesatsen ligger ofte i overkant av 20%, eller mer. Du har ikke mer penger enn å så vidt kunne dekke minstebeløpet, og dermed blir gjelden bare større og større. Grovt kan man si at en kreditt som denne med denne renten vil koste kr 10 000 ekstra pr år. En del velger å ta opp enda et kredittkort for å dekke opp gammel kreditt, og her er det at det går galt. Er man ikke i stand til å betjene et kort, vil flere kort være umulig å betjene. Det er trygt å si at kredittkortfellen har klappet sammen! Bruk heller kort med fornuft å unngå dette.