Kredittkort
Kredittkort

Kredittkort er blitt svært populært, da det gir en mulighet til å utsette betalingen, i tillegg til at du kan ta ut kontanter etter en bestemt kredittgrense. Det er nyttig å vite hvilke krav som stilles for å få utstedt kredittkort, og hvordan søknadsprosessen foregår.

Kredittkortets kriterier

Kriteriene for hvem som kan få kredittkort, varierer mellom de ulike utstederne, avhengig av hvilken type kredittkort det søkes om. Det er likevel noen kriterier som må oppfylles. Du må ha en fast inntekt, være over 18 år (dette varierer noe mellom utstederne, opp til 23 år), og være fri for betalingsanmerkninger, samt inkassosaker. Selv om noen banker krever at du er 20 år eller eldre, vil de fleste steder akseptere søkere som er fylt 18 år. Har du en stabil inntekt og en god privatøkonomi vil du være en ettertraktet kunde for kredittkortselskapene. Hvis du har lite eller ingen gjeld kan du få tilbud om en høyere kredittgrense, sammenlignet med de som har for eksempel studielån eller boliglån.

Søknadsprosessen

Søknadene om kredittkort er uforpliktende, og om du ønsker er det ikke noe problem å søke hos flere utstedere. Dette kan enkelt gjøres via nettet, eller ved å oppsøke kredittkortselskapet du foretrekker å bruke. Selv om man får avslag et sted, kan man likevel få søknaden godkjent hos et annet selskap. Avgjørelsen blir gjort basert på resultatet av en kredittvurdering som vil vise din kredittverdighet. En skala på 0-100 benyttes, der en lav kredittscore vil føre til avslag. Får du derimot en høy score og utstedt et kredittkort, vil den øvre lånegrensen bestemmers ut i fra din kreditthistorie.